Äldre brudkronor i Sverige

Äldre brudkronor i Sverige

Den äldsta brudkronan i Sverige är från början av 1500-talet och en s.k. madonnakrona. Kronan är troligtvis tillverkad för en helgonbild av Maria i Vadstena klosterkyrka. Kronan kom senare att hamna i Brahekyrkan på Visingsö. Kronan är av förgyllt silver och använd som brudkrona från 1600-talet.

Sveriges äldsta brudkrona som är tillverkad att användas vid bröllop är Skepparslöv kyrkas brudkrona från 1597. Brudkronan är den äldsta i Sverige som kunnat bestämmas till stad och mästare, silversmeden Hans Klausen i Vä. Kronan som ägdes av kyrkan är av förgyllt silver och väger omkring 1,2 kg. Brudkronan finns idag hos Regionmuseet Kristianstad.

Skepparslöv kyrkas brudkrona från 1597. Fotograf: Katarina Lundmark, Regionmuseet Skåne.
Skepparslöv kyrkas brudkrona från 1597. Fotograf: Katarina Lundmark, Regionmuseet Skåne.

Sedvänjan att använda brudkronor vid bröllop i Sverige blev vanligare först från mitten av 1600-talet. Användandet av brudkronor var ett led i kyrkans kamp att främja traditionen med vigsel i kyrkan. Den kyrkliga vigseln var på den tiden inte självklar, utan fortfarande gällde bruket med trolovning som var giltigt som äktenskap. Det var först med 1734 års lag som det blev obligatoriskt att gifta sig i kyrkan.

Brudkronorna var en viktig inkomstkälla för kyrkorna. Vid utlånandet av brudkronan fick man erlägga en s.k. kronopenning eller kronolega till kyrkan, som varierade mellan församlingarna och över tiden. Brudkronan var en viktig symbol för kvinnans kyskhet och fromhet. I de fall det visade sig efter vigseln att kvinnan inte var orörd vid tiden för giftermålet var det ett brott som innebar böter till kyrkan, s.k. kronobrott.

Under Gustav Vasas tid vid makten på 1500-talet konfiskerades många kronor i landet i samband med den s.k. reduktionen av kyrkan. Genom åren har en del äldre brudkronor sålts av kyrkan då de inte längre motsvarade det rådande stilidealet och sällan användes. De äldre brudkronorna har ett stort kulturhistoriskt värde och tillsammans med de nyare brudkronor som tillkommit genom åren förvaltar kyrkan en stor kulturskatt. Brudkronor finns fortfarande för utlåning i samband med vigslar i kyrkan.

Av Ingela Fröderberg, Lidingö, 2024-10-13

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *